POLYGON

Water and Community / Voda i zajednica

Sva nastojanja prema budućnosti povezana uz temu vode i vodnih resursa beznačajna su ukoliko zajednica nije uključena / All efforts towards the future related to the topic of water and water resources are meaningless if the community is not involved

O programu

Polygon – Centar za istraživanja i razvoj projekata u kulturi u suradnji s Delta Lab centrom i Urbanim studijima Sveučilišta u Rijeci, Općinom Jelenje i otokom Unije, formirali su platformu Voda i zajednica koja u fokus stavlja arhitekturu vodnih resursa od tradicionalnih načina prikupljanja kišnice, pučke arhitekture, tehničke kulture do rituala svakodnevice, mitologije i folklornih sekvenci plesa i/ili religiskih običaja pojedinih zajednica.
Voda i zajednica iznimno je važna tema koja je nastala kao nastavak programa započetog u sklopu Rijeka 2020 EPK i programskog pravca 27 susjedstava te je konceptualno razvijana u suradnji sa zajednicom Općine Jelenje u razdoblju od 2017. do 2021. godine. Program naslova “Dan kada je pukla brana ” bavio se mikro-lokalitetom Grobničkih Alpi, kanjona rijeke Rječine, Općine Jelenje kao najvećeg vodo-zaštitnog područja Primorsko-goranske županije.
Proces rada platforme razdjeljen je na Protokole koji slijede različite kulturno-baštinske elemenate, naročito one koji se odnose na načine samo-organiziranja u kontekstu rješavanja problema nedostatka ili viška vode, odnosno teme dugogodišnjeg nemara, vlasničkih odnosa, političkih preokupacija nadležnih upravitelja vodnim resursima, a koji su na bilo koji način ugrozili ili ugrožavaju svakodnevicu zajednice, kao i flore i faune tih područja.
Na iznimno malom geografskom području Hrvatske obale uočljive su velike razlike u socijalnom, ekonomskom i svakom obliku življenja upravo kada je u pitanju odnos zajednice i vode. Kontrast je najvidljiviji u primjerima ne tako od obale udaljenih otoka. Autentičnost kulture življenja koja se događa na relaciji vode i zajednice mjeri se u mikro-lokalitetima dok se njihove oprečno različite potrebe ne sagledavaju kao mogućnost suradnje i razmjene resursa. Svijest o solidarnosti ili inovativna rješenja na razini zajednica ne postoje što zbog komoditeta modernih tehnoloških vodnih sustava koje dovode vodu direktno u kuće, a što zbog odsutnosti i/ili nedostatka inovativnih ideja i rješenja po pitanju korištenja sekundarnih voda.
Voda i zajednica platforma je koja u tom smislu generira teme u svim nijansama spomenutih razlika čime je predodređena ekonomija i kultura svakodnevnice a kroz koje promišljamo autentičnost uvjetovanu vodnim resursima.

Tim slijedom Voda i zajednica kao platforma iskazuje direktnu podršku zajednicama kako bi se obnovile privatne i javne šterne/gustirne kao tradicijski način prikupljanja vode kišnice i pokrenula ideja osnivanja umjetničko-znanstvenog instituta/centara na području Općine Jelenje, koji bi kroz svoje djelovanje na razmeđu znanosti, umjetnosti i budućnosti pratio teme o vodi, krasu i zajednici.

O PLATFORMI – Voda i zajednica

MAPIRANJE – Šterne, cisterne, gustirne, gustijerne, čatrnje, kapnice

TERENSKI RAD – Matej Nikšič, univ. dipl. inž. arh., “Jelenje i Unije: Priča o obilju i oprezu”

ISTRAŽIVAČKA RADIONICA – Davor Andrić, univ.dipl.inž.arh., – Arhitektura vode u budućnosti – Mi i AI

SUVREMENE UMJETNIČKE PRAKSE – umjetničko istraživanje – Toni Meštrović – Drvenik Veli

SUVREMENE UMJETNIČKE PRAKSE – Branka Cvjetičanin, “Dan kad je pukla brana”

SUVREMENE UMJETNIČKE PRAKSE – Maria Rađa, “Kapsula”

ZIDNE NOVINE – vizualni identitet Ana Tomić

Impressum

KONTAKT info@polygon.hr
URL http://www.polygon.hr/waterandcommunity/
FLICKR https://www.flickr.com/photos/waterandcommunity/

PARTNERI
Delta Lab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam, UNIRI
Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Općina Jelenje
MO otok Unije
Turistička zajednica Jelenje

Vizualni identitet – Ana Tomić & Marino Krstačić Furić

MEDIJSKI PARTNERI Radio Roža – internet radio, radio zajednice

PODRŠKA
Ministarstvo kulture i medija RH
Grad Rijeka – Upravni odjel za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade
Općina Jelenje

MEDIJSKI PARTNERI
Radio Roža – internet radio, radio zajednice

POLYGON PRODUKCIJA 2023.