POLYGON

Drvenik Veli – pučka arhitektura vode

Toni Meštrović

Multimedijalni umjetnik Toni Meštrović fokus svog umjetničkog rada usmjerava na surove pejzaže otoka Drvenika Velog. Istraživačko-umjetnički proces rekonstrukcija je stvarnog životnog okruženja i težačkih uvjeta života na otoku bez vode. Meštrović vizualno bilježi geomorfološku pučku arhitekturu vodnih resursa otoka otkrivajući inovativna rješenja koja se u najnježnijem obliku prilagođavaju njezinim karakteristikama.

Svijest o nedostatku vode način je življenja i ophođenja prema resursima koja u konačnici određuje i naš odnos odluke i karakter nas kao bića i zato se obilje u škrtim životnim okolnostima drugačije čita.

Prikaz života uvjetovanog nedostatkom vode u pripovjetki Voda, Vladimira Nazora, napisan je davne 1927. godine: “Znadu naše loze i naše masline, što su ljetne suše. Suhe, čvoraste i žilave troše polagano ono malo kapi vode, što ih još ima pod njihovom korom… Presušile su obje njihove lokve, kućne su im cisterne prazne. Sve peru morem, što ga prenose iz luke. Vodu za piće i kuhanje kupuju u dalekim gradićima na obali…  I ta su čeljad suha, crna i žilava kao njihove loze. Sokovi se u njima zgusnuli; rekao bih, de su se i sve njihove žile suzile i savile u čvorove, da ne izgube i ono malo soka, što im još ostade.”

Skoro stoljeće kasnije na jadranskim otocima i dalje vrijedi ovaj zapis.

Comments are closed.