POLYGON

Platforma – Voda i zajednica

Polygon – Centar za istraživanja i razvoj projekata u kulturi u suradnji s Delta Lab centrom i Urbanim studijima Sveučilišta u Rijeci, Općinom Jelenje i zajednicom otoka Unije, formirali su platformu Voda i zajednica koja u fokus stavlja arhitekturu vodnih resursa od tradicionalnih načina prikupljanja kišnice, pučke arhitekture, tehničke kulture do rituala svakodnevice, mitologije i folklornih sekvenci običaja pojedinih zajednica.

Voda i zajednica nastavak je programa koji se razvijao u sklopu Rijeka 2020 EPK i programskog pravca 27 susjedstava, mikro-lokaliteta Grobničkih Alpi, kanjona i delte rijeke Rječine, i Općine Jelenje kao najvećeg vodo-zaštitnog područja Primorsko-goranske županije i proširen je na druge hrvatske regije i otoke. 

Zbog potrebe za pitkom vodom ljudi su još od davnina gradili šterne za čuvanje kišnice (cisterne, gustirna, gustijerna, čatrnja, kapnica). Uvodne riječi Izvještaja o provedenim aktivnostima projekta Očuvanje javnih šterni kao kulturne baštine Općine Jelenje iznimna je podloga kojom je učinjena je ocjena stanja javnih šterni na području Općine Jelenje, a koju 2012.g. provodila te Općini predložila, voditeljica projekta i inicijative Nikolina Kovačević, mag.sanit.ing, sustavno prateći situaciju i prilažući popis i stanje svih javnih šterni na području Općine Jelenje.

Platforma Voda i zajednica iskazuje direktnu podršku ideji obnove javnih šterni/gustirni kao i pokretanja ideje osnivanja umjetničko-znanstvenog centara na području Općine Jelenje, koji bi kroz svoje djelovanje na razmeđu znanosti, umjetnosti i budućnosti pratio teme o vodi, krasu i zajednici.

Posteri u formi zidnih novina vidljivi su dio umjetničko-istraživačke platforme Voda i zajednica i informativni punkt koji stoji na raspolaganju široj zajednici kroz koji se predstavljaju teme, ideje, akteri zajednice i gosti platforme Voda i zajednica.

Post navigation

Comments are closed.