POLYGON

Šterne, cisterne, gustirne, gustijerne, čatrnje, kapnice

Kišnica, voda koja potječe od kiše ili drugih vrsta oborina. Količina kišnice izražava se u mm: 1 mm oborine odgovara sloju vode debljine 1 mm na jednome četvornome metru, odn. količini od 1 L (uz uvjet da voda nije isparila ili otekla s te površine). Citiranje:
kišnica. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021

U Izvještaju o provedenim aktivnostima projekta Očuvanje javnih šterni kao kulturne baštine Općine Jelenje učinjena je ocjena stanja javnih šterni na području Općine Jelenje, a koju 2012.g. provodila te Općini predložila, voditeljica projekta Nikolina Kovačević, mag.sanit.ing., koja sustavno mapira situaciju te navodi da na području Općine Jelenje zbog potrebe za pitkom vodom ljudi su još od davnina gradili šterne za čuvanje kišnice (cisterne, gustirna, gustijerna, čatrnja, kapnica). Šterne su rađene uglavnom u naseljima koja nisu imala neki oblik izvora vode ili su postojeći izvori zbog veličine naselja bili nedovoljni. Iz navedenih razloga izgrađene su i javne šterne u Dražicama, Jelenju, Podkilavcu, Podhumu i Ratuljima.

Galerija fotografija različitih primjera tradicijske gradnje šterna za prikupljanje i čuvanje kišnice. Različiti lokaliteti od Istre do samog juga Jadranskog mora obiluju brojnim primjerima iz različitih povijesnih razdoblja, od rimskih bunara do privatnih i javnih šterni koje su gradili pojedinci, zajednice, ili vojska, kao javno dobro svih. Kroz vizualni presjek moguće je pratiti kulturu i ekonomiju života. U daljnjim fazama razvoja programa Voda i zajednica s posebnom pažnjom obraditi će se tema pučke arhitekture i zajedništva izgradnje objekata za vodu.

Comments are closed.