POLYGON

Milijana Babić & Nada Žgank

Putovanje Likom, Lika, 2020

Umjetnička ekspedicija i istraživački rad “Putovanje Likom” umjetnice Milijane Babić i fotografkinje Nade Žkank, dijelom je Polygon programa Regrutni centar za umjetnike – Lika i dostupan je na Polygon OS platformi: POLYGON OS – Milijana Babić i Nada Žkank – Putovanje Likom, Lika, 2020.g.

Umjetnički rad Milijane Babić zasniva se na performativnoj umjetničkoj praksi, i često razvija u smjeru kontekstualno specifičnih dugotrajnih akcija u javnom prostoru. Polazišna točka njezinog rada je vlastita pozicija žene i umjetnice koju propituje u svojem neposrednom okruženju. Formalno umjetničko obrazovanje stekla je na Tehnološkom institutu u Durbanu, Južnoafrička Republika, i Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani. Kao umjetnica i bivša članica festivalskog tima povezana je s festivalom Mesto žensk u Ljubljani, na kojem započinje dugogodišnju suradnju s Nadom Žgank. Izlagati počinje tijekom studija kasnih 90-ih, od kada je aktivno prisutna na umjetničkoj sceni. Živi i radi u Rijeci.

Fotografkinja Nada Žgank pomno prati područje performativnih umjetnosti na slovenskoj umjetničkoj sceni, a njen rad zalazi i u područje glazbe, pogotovo jazza, identitetskih kulturnih praksi te društveno-političkog aktivizma. Kao fotografkinja i ko-autorica surađuje s brojnim umjetnicima, umjetničkim organizacijama i međunarodnim festivalima (Mesto žensk, Mladi levi, Gibanica, Ljubljana Jazz Festival, Cerkno Jazz Festival). Dobitnica je nagrade Ksenija Hribar za umjetničku fotografiju u području suvremenog plesa (2017). Njene fotografije su objavljivane u većini slovenskih medija, stranih publikacija fokusiranih na performativne umjetnosti te ilustriraju brojne knjige (Janez Janša: Life II [in Progress], 2015; Andreja Podržavnik: Trajanje, 2016; Antonella Bukovaz: 3×3 Besede za teater / Parole per il teatro, 2016). Živi i radi u Ljubljani.

Comments are closed.