POLYGON

ARHITEKTURA VODE U BUDUĆNOSTI – Mi i AI

Davor Andrić, univ. dipl. inž. arh., radi na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se biomimetičkim pneubotskim konstruakcijama u arhitekturi, te razvija modele modularnih konstrukcija. Istraživanje u sklopu Voda i zajednica platforme usmjerio je prema budućnosti koristeći za sada dostupne AI platforme, educirajući Polygon tim o načinu zadavanja narativnih konstrukcija prema umjetnoj inteligenciji te načinima multipliciranja i produciranja istih.

AI Artificial Inteligency (UI – Umjetna inteligencija) neživi je sustav koji misli, i sposoban je snaći se u novim situacijama, što nazivamo inteligencijom. U budućnosti AI infrastruktura smatra se učinkovitijom od čovjeka u optimizaciji donošenja odluka te će upravljati vodama i vodnim resursima. Utoliko nam je poznat smjer razvoja stoga su upitni i prostori slobode tih budućnosti u kojima je čovjek istovremeno savršeno opslužen ali bez dodira s kompleksnim sustavima koji kontroliraju resurse. Bliža budućnost koja se intenzivira govori o migracijama zbog nedostatka vodnih resursa.

U razgovoru s AI – umjetnom inteligencijom vizualizirali smo moguće scenarije suodnosa zajednice i vodnih resursa. Iz dosadašnjeg 2D modela prelazimo u prostor proširene stvarnosti kojeg upoznajemo i koristimo kako bi unaprijedili ovu stvarnost.


AI + budućnost vodnih resursa = arhitektura vodnog ustroja

AI + budućnost vodnih resursa = urbana plastika / rain harvesting

AI + budućnost vodnih resursa = voda i zajednicaAI + budućnost vodnih resursa = pučka arhitektura

Comments are closed.