POLYGON

Jasenka Bulj

Tokovima vode, Lika, 2018

Umjetnička ekspedicija i istraživački rad “Tokovima vode” umjetnice Jasenke Bulj, dijelom je Polygon programa Regrutni centar za umjetnike – Lika i dostupan je na Polygon OS platformi: POLYGON OS – Jasenka Bulj – Tokovima vode, Lika, 2018.g.

Ekspedicija se odvijala na području od Korenice do Udbine uključivši Krbavsko polje. Više dana boravaila sam na području koje sam si odredila. Prethodno sam se upoznala s područjem na kartama i literaturi. Sada se upoznajem sa terenom i područjem, najprije gledam po kartama i osvještavam cijelo područje koje obuhvaća naš interes. U mislima povezujem sjećanje na dijelove sa karte i usvajam teren u svojoj memoriji. Odmah se vezujem na konkretne situacije kojih se sjećam iz vlastitog iskustva prijašnjih bivanja na tim prostorima. (zelema boja / voda / grmlje i šume bjelogorice / hodanje po uskim puteljcima).
Nisam socijolog, antropolog ili etnolog već samo umjetnica koja svojim osjećajima prepoznaje i čita stanje krajolika u kojem se krećem, među ljudima, u prirodi. Zato sam odlučila da odem u taj kraj bez unapred postavljenih odrednica i pokušam kroz svoj osobni doživljaj pokazati stanje koje sam zatekla. Ovo putovanje sam htjela da ostane pravi “Put u nepoznato” i da otkrijem novo stanje i nove spoznaje.
Jasenka Bulj
Lika, listopad 2018.g.

Jasenka Bulj, rođena je u Splitu. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesora Nikole Reisera, gdje je nagrađena kao diplomant godine. Izlaže već kao studentica. Postdiplomski studij pohađa na Majstorskoj radionici profesora Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Studijski je boravila u zemljama Europe, SAD–u i Australiji. 2011. godine bila je na rezidencijalnom boravku u Cité Internationale des Arts u Parizu. Sa svojim slikarskim i multimedijskim radovima sudjelovala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. 2015. o radu Jasenke Bulj izdana je knjiga/monografija autorice Mladenke Šolman pod nazivom: »Jasenka Bulj: slikarstvo, fotografija, video« u izdanju nakladničke kuće Ljevak. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika te kao samostalna umjetnica živi i radi u Zagrebu.

Comments are closed.